thankyou facebook youtube-play chevron-circle-up basket discount heart-o home home3 play phone search gift truck heart mail facebook2 instagram Times Times

Ali veš kaj pomenijo oznake na plastenkah?

Oznake-na-plastiki
plastenke

Vsi dobro vemo, da je zelo pomembno, da na dan spijemo dovolj vode. Takšne in drugačne “flaške” so danes postale nujen del opreme, kot torbica ali mobitel, tako za mlade, kot za malo starejše. Mnogi izmed nas pa največkrat uporabimo, kar plastenko iz trgovine, v kateri smo prvotno kupili vodo.

Tukaj se pojavi težava. Ne zavedamo se, da nam takšno početje, v nasprotju s prepričanjem da delamo dobro zase, v resnici škoduje! Plastenke iz trgovin so namreč namenjene enkratni uporabi, potem pa morajo romati v smeti. Na njih je vedno tudi označba, ki nam to pove, vendar večina uporabnikov ne ve, kaj ti znaki v resnici pomenijo.

Prav zato smo se odločili, da vam pojasnimo na katere oznake morate biti pozorni in kaj vam sporočajo.

Številka in opis oznake:

1 PET/PETE (Polietilen tereftalat) Iz te vrste plastike je izdelana večina plastenk za enkratno uporabo in pri njih obstaja nevarnost izločanja težkih kovin in potencialno kancerogenih (rakotvornih) snovi kot sta acetaldehid in DEHA. Zato je odsvetovana ponovna uporabo, četudi verjamemo, da se z večkratno uporabo obnašamo bolj ekološko, lahko s tem sebi bolj škodujemo. In ker ustvarjanje ogromnih količin odpadkov tudi ne bi smel biti naš cilj, je pomembno, da razmislite o tem, da tovrstnih plastenk raje sploh ne bi uporabljali oz. bi jih uporabljali čimmanj!

2 HDP (HDPE) Ta vrsta plastike ni nevarna, saj je pri njej najmanjša verjetnost, da bi se kemikalije sproščale v vodo. Iz te plastike je izdelana embalaža za šampone, mleko, sok, jogurte, tudi detergente ipd.

3 V/PVC (polivinilklorid) Plastika z oznako št. 3 je nevarna, saj se iz nje v vodo sproščata dve strupeni kemikaliji (DEHP in BPA) obe motita delovanje hormonov. Iz nje so izdelane plastenke, igrače, folija za živila in drugi pripomočki, ki jih uporabljamo v vsakodnevnem življenju.

4 LDPE (polietilen z nizko gostoto) Ni nevarna plastika, saj v vodo ne sprošča nevarnih snovi. Običajno uporabljena za vrečke za zamrzovanje živil, pri shranjevanju živil in pri vrečkah za nakupovanje.

5 PP (polipropilen) Tudi plastika z oznako PP ni nevarna. Je bele ali polprozorne barve. Uporabljajo jo za jogurtne lončke, sokove, plastične lončke, slamice itd.

6 PS (polistiren) Plastika z oznako 6 je lahko škodljiva zdravju. V vodo se namreč sprošča stiren, ki je kancerogena snov in lahko povzroča slabo počutje, glavobol, zmedenost in omotičnost. Uporablja se v kavnih skodelicah za enkratno uporabo in predvsem pri embalažah hitre prehrane.

7 PC/PLA ali brez oznake (polikarbonat) Pri proizvodnji PC se uporablja tudi bisfenol A oz. BPA, ki je zdravju zelo škodljiv, ker povzroča težave s hormoni, prebavo, vpliva tudi na razvoj možganov, učinkuje na imunski odziv telesa in ugodno vpliva na rast rakavih celic. Nahajal se je v plastičnih »stekleničkah« za dojenčke, vendar pa so v tem letu 2011 v Evropi prepovedali prodajo otroških pripomočkov, ki vsebujejo BPA (BPA – Bisfenol A je spojina, ki posnema ženski hormon estrogen in lahko prehaja iz polikarbonatnih in polivinilkloridnih plastik v hrano).

Prehajanje sestavin plastike na živila žal velikokrat povzročimo sami z nepravilno uporabo plastične embalaže oziroma z njeno ponovno uporabo. Zato naredi nekaj dobrega zase in naravo in ne uporabljaj plastenk za enkratno uporabo. Uporabi raje jeklene “flaške”, ki NE VSEBUJEJO BPA. Našo ponudbo flašk in termovk najdeš tukaj.

vir: www.zps.si, www.iskreni.net, foto: Shutterstock