thankyou facebook youtube-play chevron-circle-up basket discount heart-o home home3 play phone search gift truck heart mail facebook2 instagram Times Times

Kaj se v resnici skriva v mehčalcih za perilo?

Večina potrošnikov zraven detergenta za pranje perila, vsaj pri večini pranj uporabi tudi mehčalec za perilo. Nič ni narobe, če si želimo, da so naša oblačila bolj mehka in dišeča … žal pa večina konvencionalnih mehčalcev NI veganskih! Vem, da se ne sliši logično – kaj bi vendar živalske sestavine počele v izdelkih za pranje perila? Pa vendar večina mehčalcev za perilo vsebuje živalsko maščobo. Če se želiš izogniti uporabi mehčalcev, ki niso veganski, beri naprej.

Kako vem kateri mehčalci so veganski?

Večina izdelkov, ki so veganski, ima to nekje označeno. Na embalaži ponavadi piše “vegan” ali “vegansko” ali pa ima izdelek celo VEGAN certifikat. Pri mehčalcih, ki nimajo te oznake pa je potrebno biti pozoren predvsem na sestavine kot je Dihydrogenated Tallowoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate. Ta sestavina predstavlja loj živali, ki je navadno zmešan z amonijem, ki naredi perilo mehko. Loj pomešan z drugimi spojinami, naj bi ostal na oblačilih in tkaninah ter tako poskrbel za bolj mehka oblačila. Loj za mehčalce večinoma pridobivajo iz klavniških odpadkov, ki so zelo ugodni, zaradi česar so takšni mehčalci navadno cenovno dostopnejši.

Obstajajo alternative!

Seveda ti ni potrebno prenehati uporabljati mehčalcev, tudi če si ne želiš, da bi bilo tvoje sveže oprano perilo prepojeno z živalskim lojem. Na trgu je kar nekaj veganskih alternativ, ki za mehčanje perila uporabljajo druge rastlinske alternative, kot je npr. kokosova osnova. Pri nakupu je potrebno le preveriti, da je na embalaži zapisano, da je izdelek veganski. 🙂

Super je tudi, če paziš na to, da je mehčalec biorazgradljiv, saj tako obenem poskrbiš  za manjše škodovanje okolju. Če lahko, pa uporabo mehčalca vseeno izpusti pri pranju brisač (saj mehčalec namreč zmanjšuje vpojnost!) in pri oblačilih za dojenčke, ki so lahko občutljivi na premočne dišave v njih.

 

V naši ponudbi najdeš samo veganske mehčalce za perilo, ki ne vsebujejo živalskih sestavin! Preveri našo ponudbo >> 

Okay.si - Novičke

Ti je všeč naš prispevek, vpiši svoj email naslov in bodi na tekočem z novimi nasveti 🙂

S prijavo se prijavljaš na naše e-novičke, da boš na tekočem tudi z vsemi popusti!